Search icon Hamburger icon menu

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Close icon

Zoeken maar!

Close icon

Geschokt, Verbijsterd en Boos.

11-11-2019

De Acteursgilde is geschokt, verbijsterd en boos.

Nog nooit is de Vlaamse kunstensector zo frontaal aangevallen, notabene door zijn eigen cultuurminister.

Een lineaire subsidie vermindering van 6% is al keihard, maar keer op keer buigen de getroffen gezelschappen nederig het hoofd en schrappen producties. De freelancers zijn telkens de dupe.

6% inleveren, men spreekt dan eufemistisch van een kaasschaaf, alsof het een dun laagje zou zijn, dat wordt afgeschraapt van een dikke blok kaas. Welnee, de kaasblok was al dun, en 6% van de totale werkingskost van een theater betekent eigenlijk dat de scheppende artiesten zelf 20% inleveren.

Maar een vermindering van maar liefst 60% op de projectsubsidies, is een regelrechte hold-up. Een vuistslag in het gezicht. Broodroof voor honderden betrokkenen. En een regelrechte ondermijning van de toekomst van de podiumkunsten.

Wij vragen aan minister Jambon, waar deze plotse draconische maatregel vandaan komt? Is er in één andere sector een besparing van 60% denkbaar? Heeft hij een toekomstvisie? Wil men de kunstenaar gewoon afschaffen? Dat men daar dan openlijk voor uitkomt. Wij zijn geschokt, verbijsterd en boos, maar ook vragende partij voor een gesprek.

(Beeld: Filip Claus)