Search icon Hamburger icon menu

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Close icon

Zoeken maar!

Close icon

'GIRL ' wint prijzen in Cannes!

20-05-2018

PROFICIAT VCTOR & LUKAS!!!

Victor Polster bekroond in Cannes voor hoofdrol Girl!

Victor Polster is in Cannes bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie voor zijn hoofdrol in Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl. Dat werd zonet bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van Un Certain Regard. Girl ging op 12 mei in Cannes in wereldpremière en groeide er meteen uit tot een van de revelaties van het festival.

"Ik ben extreem gelukkig met wat dit project al heeft teweeg gebracht," zegt Victor Polster in eerste reactie. "Ik voel me ontzettend vereerd dat ik met deze fijne mensen heb mogen samenwerken, en dankbaar dat Lukas mij uitgekozen heeft voor Girl. Deze prijs komt als een totale verrassing, maar ik voel me des te gelukkiger dat ik hem net met deze film heb gewonnen."

Het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety sprak van een "verbluffend debuut voor zowel regisseur Lukas Dhont als zijn hoofdrolspeler Victor Polster", terwijl The Hollywood Reporter in het personage van Lara de grote doorbraak zag van de 15-jarige Polster als acteer- en danstalent. Ook Screen International was lovend over de hoofdrolspeler en noemde het "een betoverende prestatie".

Ook de Belgische pers was talrijk aanwezig. De Tijd prees regisseur Lukas Dhont om zijn "zelden geziene volwassenheid en zelfzekerheid" en zijn regiedebuut om zijn "machtige vertolkingen, met Victor Polster als onwaarschijnlijke uitschieter." De Standaard zag in Girl "een ontroerende ervaring, zonder één vals sentiment" en De Morgen besloot dat "Dhont regisseert met zo’n sprekend gemak dat het nauwelijks te geloven valt dat dit nog maar zijn eerste langspeelfilm is."

bron: www.vaf.be

Lukas Dhont wint Caméra d'Or met Girl in Cannes.

Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl werd zojuist bekroond met de Caméra d'Or voor Beste Regiedebuut op het Festival van Cannes. Dat gebeurde tijdens de officiële slotceremonie. Het is de vierde onderscheiding voor Girl dat exact een week geleden in wereldpremière ging in Cannes. Met het als eerste Vlaamse filmmaker in de wacht slepen van de Caméra d'Or plaatst Dhont zich in het rijtje van eerdere laureaten als Steve McQueen, Jafar Panahi, Jim Jarmusch en Jaco Van Dormael. 

De Caméra d'Or werd voor het eerst in 1978 uitgereikt. Het was toenmalig festivaldirecteur Gilles Jacob die de onderscheiding in het leven riep. De prijs gaat naar een speelfilmdebuut dat in één van de programma's tijdens het Filmfestival van Cannes wordt getoond. Op de lijst van eerdere laureaten staan namen als Jim Jarmush, Mira Nair, Tran Anh Hung, Jafar Panahi, Steve McQueen en Jaco Van Dormael. Dit jaar waren er 18 eerste films in de running voor de Caméra d'Or. De Jury stond dit jaar onder leiding van Zwitsers regisseur Ursula Meier. Lukas Dhont is de allereerste Vlaamse filmmaker die deze felbegeerde onderscheiding mee naar huis mag nemen.

De wereldpremière van Girl in de Officiële Selectie/Un Certain Regard van het Festival van Cannes ging niet onopgemerkt voorbij. Het publiek onthaalde de film met minutenlang applaus en een staande ovatie en de aanwezige pers kwam superlatieven te kort om het regiedebuut van Dhont en de acteerprestaties van Victor Polster te beschrijven. Het Franse dagblad Libération tipte Girl eerder deze week als grote kanshebber voor de Caméra d'Or. Le Figaro noemde de film van Dhont de "eerste echte verrassing van het festival", terwijl Les Inrockuptibles het grote acteertalent van hoofdrolspeler Victor Polster in de verf zette. 

Het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety sprak van een "verbluffend debuut voor zowel regisseur Lukas Dhont als zijn hoofdrolspeler Victor Polster", terwijl The Hollywood Reporter in het personage van Lara de grote doorbraak zag van de vijftienjarige Polster als acteer- en danstalent. 

Ook de Vlaamse dagbladen waren lovend. De Tijd prees regisseur Lukas Dhont om zijn "zelden geziene volwassenheid en zelfzekerheid" en zijn regiedebuut om zijn "machtige vertolkingen, met Victor Polster als onwaarschijnlijke uitschieter." De Standaard zag in Girl "een ontroerende ervaring, zonder één vals sentiment" en De Morgen besloot dat "Dhont regisseert met zo’n sprekend gemak dat het nauwelijks te geloven valt dat dit nog maar zijn eerste langspeelfilm is."

Cannes 2018 gaat alvast de geschiedenis in als het wonderjaar voor de Vlaamse film. Naast de selectie en zegetocht van Girl dat in Officiële Selectie werd voorgesteld, nodigde de Quinzaine des Réalisateurs de korte documentaire Our Song To War van Juanita Onzaga en de middellange stop-motion animatiefilm Ce magnifique gâteau van Marc James Roels en Emma de Swaef uit. Deze laatste kreeg zelfs de eer om als enige film de feestelijke avond n.a.v. de 50ste verjaardag van de Quinzaine op te luisteren. Verder op het programma stonden ook nog coproducties met Vlaanderen zoals Nos batailles en de geanimeerde documentaire Another Day of Life.

Girl werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en geregisseerd door Lukas Dhont. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het CCA) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

De Duitse sales agent The Match Factory vertegenwoordigt Girl internationaal. Lumière brengt de film dit najaar uit in de Benelux, Cinemien doet dit voor Lumière in Nederland en Diaphana Distribution verdeelt de film in Frankrijk. 

Girl kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

bron: www.vaf.be